Fortellingens kraft 2017

31. May 2017 16:30
Studentsenteret, Bergen
Påmelding

Den første norske konferansen i fortellende journalistikk får sin oppfølger etter fjorårets suksess med fullt hus. Igjen mønstrer konferansen et superlag med flere av fagets fremste. Blant disse: Bestselger og Brageprisvinner Åsne Seierstad, Pulitzer-vinner Tom French, Pulitzer-finalist Kelley Benham French, Bostons guru i fortellende journalistikk Mark Kramer og Dagbladets stjerneforteller Bernt Jakob Oksnes. Alle kommer til Bergen for å dele sine ferdigheter og kunnskap om historiefortelling.

Foto: Aleksander Nordahl

Det er trøblete kår for journalistikken – og turbulent tider i Europa og verden. Løgnaktige historier florerer. De sanne fortellingene trengs mer enn noen gang. Hvilke historier skal vi fortelle og hvordan? Dette er en arena der vi ønsker å samle fagmiljøet og folk som brenner for den journalistiske fortelling. Vi skal utveksle erfaringer, dele kunnskap og nettverk og gjøre hverandre bedre.

Journalister, skribenter, sakprosaforfattere, dokumentarskapere, visuelle fortellere og studenter. Nå har dere sjansen til å få et løft og samle kreftene.

Les mer om arrangementet her

Tid
Åpner onsdag ettermiddag 31. mai og avsluttes ved lunsjtid fredag 2. juni. Torsdag inviterer vi til fest. Early bird billetter er nå tilgjengelige i en kort periode fremover.
Sted
Egget, Studentsenteret.
Overnatting
Vær raskt ute hvis du ønsker å sikre overnatting, det er høysesong og Festspill i Bergen. Vi har avtale med Scandic Ørnen og Scandic Bergen City hvor vi får 10%. https://www.scandichotels.com/?bookingcode=D000031360 (kode: D000031360).
Program
(Fullstendig program kommer)

Det blir gjensyn med Pulitzer-vinner Tom French – læremester i verdensklasse. Og denne gangen er også hans kone Kelley Benham French med, eks-redaktør og Pulitzer-finalist som underviser på Indiana University. Sammen har paret nylig gitt ut den kritikerroste boken «Juniper, The Girl Who Was Born To Soon», en svært sterk fortelling om datteren som ble født så altfor tidlig.

«Dette er fortellende journalistikk på sitt beste», sa juryen om Brageprisvinner Åsne Seierstads siste dokumentarbok, «To Søstre». Nå kommer den kritikerroste bestselgeren for å snakke om de viktige fortellingene og dele sin kunnskap om hvordan hun jobber.

Vi får besøk av Dagbladets og en Norges fremste journalistiske fortellere Bernt Jakob Oksnes. I fjor høst kom han med sin siste store fortelling, «Gutten i Plastposen», en serie i ni deler. Norske leserne har brukt 20 år på serien, som nå får stor oppmerksomhet internasjonalt.

Mark Kramer, mister storytelling, grunnleggeren av den anerkjente Boston-konferansen the Power of Narrative, kommer tilbake og flytter sin «kitchen workshop» til Bergen for et par dager.

Den portugisiske journalisten Catarina Fernandes Martins (26), som har skapt seg en internasjonal karriere. Hun har rapportert for blant andre The Guardian, Al Jazeera America og Boston Globe. 23 år gammel vant hun prisen «årets unge journalist» i Portugal.

På programmet står også den prisbelønte svenske Martin Johnson, med podcast-fenomenet«Spår», som går i dybden på kriminalsaker. Den undersøkende journalistiske fortellingen har nå fått konsekvenser for en mordsak i Sverige.

Aleksander Nordahl, prisbelønt norsk fotojournalist i Dagens Næringsliv, der han tidligere også var fotosjef i fem år. Aleksander har vunnet en rekke priser i nasjonale og internasjonale fotokonkurranser som Årets Bilde og World Press Photo. Dagene før og etter nyttår tilbrakte han i Aleppo i Syria, sammen med journalistkollega Ole Øyvind Sand Holth, og laget den rystende reportasjen Nyttår i helvete.

Sagt om arrangementet i 2016

«Fantastisk å få denne muligheten. Hvis det skulle være noe å ønske seg måtte det jo være bare – MER!»

– Astri Thunold, NRK 2016.

«Tror aldri jeg har deltatt på noe med så mange innledere der ingenting har vært hvileskjær eller kjedelig».

– Wenche Willoch, Aftenposten 2016.

Om arrangøren
Fortellingens kraft er et nonprofit arrangment. Bak arrangementet står en gruppe journalister og mediefolk som brenner for den journalistiske fortelling. Vi støttes av Fritt Ord og våre medarrangører og sponsorer er NCE MEDIA og Universitetet i Bergen.

PROGRAM

Dag 1 – Onsdag 31. mai

Kl. 16.30: Åpning ved konferanseleder Bjørn Asle Nord

Kl. 16.45-17.45: Slik jobber Åsne Seierstad med fortellingene sine
Den prisbelønte forfatteren og journalisten tar oss med på innsiden av sitt arbeid. Hvordan jobber hun i felt og med skriveprosessen? Hva avgjør hvilke historier hun velger å gå inn i? Etter samtalen med Åsne åpner vi  for spørsmål fra konferansedeltakere.

Kl. 17.45-18.00: Pause
Vi serverer snacks og drikke.

Kl. 18.00-19.00: Overraskelsen
Et fortellerprosjekt om et svært aktuelt tema. Slippes senere.

Kl. 19:00-19:30:  Pause
Vi serverer snacks og drikke.

Kl. 1930-21:00:  Kelley og Tom French
“What We Learned When We Wrote A Book About Our 570-Gram Daughter.”

To av USAs beste fortellende journalister snakker om den vanskeligste historien de har skrevet. Boken om datteren:  Juniper, The Girl Who Was Born To Soon. En prematur baby, på grensen til å være levedyktig. Juniper overlevde. Men å skrive boken sammen – og samtidig beskytte  ekteskapet – viste seg å være  svært utfordrende. 

Hvilke utfordringer møtte de med en så personlig historie? Hva med etikken? Og det store spørsmålet: hva er meningen med fortellinger?