Published 07.06.2017

– Den menneskelige stemmen er det viktigste i storytelling

Det sa professor Mark Kramer på Fortellingens Kraft, en konferanse som samlet noen av fagfeltets beste krefter innen journalistisk historiefortelling.

Foto: Ronald Eliassen Hole/Fortellingens Kraft

Konferansen er Norges første om fortellende journalistikk, og ble i år arrangert for andre år på rad. Deltakerlisten var tre ganger så lang som i fjor – og hele 170 mennesker møtte opp for å lære mer om hvordan feltets fremste journalister jobber. På programmet var kapasiteter som Åsne Seierstad, Kelley French, Mark Kramer, Amy O’Leary, Melanie Burford, Catarina Fernandes Martins, Martin Johnson, Aleksander Nordahl, Morten Frich og Bernt Jakob Oksnes.

Fokus på historiefortelling
Den Pulitzer-vinnende forfatteren og journalisten Tom French var også blant foredragsholderne. På spørsmål om hvorfor journalistisk historiefortelling er så viktig, ga han følgende svar:

– Hvis man ønsker å ha et publikum, er man nødt til å gjøre plass til historiefortelling. Mennesker elsker gode historier, både i journalistikken og i alle andre faser av livet. En god historie gjør leserne mye mer interessert i stoffet.

FOREDRAGSHOLDER: Tom French. FOTO: Ronald Eliassen Hole 

French har de siste 30 årene undervist i historiefortelling sammen med Mark Kramer, professor fra Boston University og grunnlegger for den anerkjente Power of Narrative-konferansen som arrangeres årlig i Boston. Kramer har skrevet flere bøker om fortellende journalistikk, og er en godt kjent kapasitet på området – i tillegg til å være mentor for Fortellingens Kraft.

– Den menneskelige stemmen er det viktigste i storytelling. Felles for disse konferansene er at det runger 10 000 a-ha’er fra salen underveis. Da vet en at de fremmøtte opplever noe helt nytt. Samtidig leder disse konferansene til at journalister går sammen og tenker nytt rundt historiefortelling. Flere prosjekter har blitt skapt og prisvinnende bøker har blitt skrevet som et direkte resultat av konferanser vi har hatt i Boston, fortalte Kramer.

MENTOR: Mark Kramer. FOTO: Ronald Eliassen Hole 

Inviterte til workshop
Tom French og Mark Kramer har i årevis drevet workshops for toppskribenter rundt hele verden. I Bergen fikk deltakerne mulighet til å sende inn tekster og få tilbakemeldinger fra de to ekspertene i en workshop på avslutningsdagen.

– Mark og jeg har holdt workshops for journalister og skribenter i mange år. De samme spørsmålene dukker veldig ofte opp, og det er gledelig å være i stand til å hjelpe dem på vei, sa French.

– Det er en sult etter dette
Bergens Tidende-journalist Bjørn Asle Nord er initiativtaker bak Fortellingens Kraft. Han var strålende fornøyd med både innhold og gjennomføring.

– Det har vært veldig givende å arrangere konferansen. Vi har hatt innledere som holder verdensklasse, og innhold og presentasjonene har det følgelig vært meget høyt nivå på. Bransjens fremste kommer her ikke bare fordi de har lyst til å formidle hvordan de går frem i arbeidet sitt, men også for å løfte opp nivået på den fortellende journalistikken her i Norge, sa Nord, før han fortsatte:

– Motivasjonen bak konferansen er at det er behov for å ha en slik samlingsplass for å kunne utveksle erfaringer, diskutere ideer, få faglig utbytte og lære av de beste i bransjen. Håpet er å lage den mest nyttige journalistkonferansen i Norge. Med det mener jeg at kunnskapen skal omsettes raskt i daglig arbeid, at verktøyene som læres er konkrete, og at a-haene virker slik Mark Kramer beskriver. Vi ønsker å gi et svar på Hva det er som gjør at en når ut til folk. Jeg merker på deltakerne at det er en sult etter å lære mer om dette.  

INITIATIVTAKER: Bjørn Asle Nord. FOTO: Ronald Eliassen Hole 

Har fått fine tilbakemeldinger
Nord fortalte videre at de hadde fått god respons fra både deltakere og foredragsholdere som deltok på konferansen. Her er noen av tilbakemeldingene:

Takk for en flott konferanse i Bergen. Virkelig et inspirerende program, med ekteparet French som et stort høydepunkt.
– Synnøve Åsebø, VG

Kurset i Bergen er det beste og mest inspirerende jeg har deltatt på noen gang. Skal anbefale alle som vil høre, å melde seg på neste år. 
– Tove Bjørnå, Stavanger Aftenblad

Skøn konference! Jeg er kæmpe fan. 
– Morten Frich, Information

 Tusen takk for en helt fantastisk Fortellingens Kraft.
– Silje Kathrine Sviggum, featurejournalist i Dagbladet Magasinet

 

Drevet på dugnad

Fortellingens Kraft er et non profit-arrangement som arrangeres sammen med UiB og NCE Media, med støtte fra Fritt Ord og Pressens Faglitteraturfond. Konferansen er også sponset av Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Vigmostad & Bjørke. På toppen av dette jobbet hele arrangørstaben på fritiden i månedsvis, i tillegg til at flere frivillige hjalp til under arrangementet.
 

– Denne konferansen er muliggjort av en fantastisk dugnadsånd hos alle involverte. En lang rekke ildsjeler som brenner for den journalistiske fortelling har lagt ned utrettelig innsats på fritiden for å få dette til. Til neste år skal vi gjøre det igjen, avsluttet Nord.

 

Flere bilder fra konferansen: PÅ INNSIDEN: Aftenbladets journalist Thomas Ergo og Åsne Seierstad i samtale om sistnevntes bok, «To Søstre». FOTO: Ronald Eliassen Hole 

 


STORYBOARDING: Fotograf Melanie Burford hadde sesjon om storyboarding. FOTO: Ronald Eliassen Hole 

 


ÅPNING: Initiativtaker Bjørn Asle Nord og mentor Mark Kramer innleder Fortellingens Kraft. FOTO: Ronald Eliassen Hole 

 


«FORBUDTE STEMMER»: Jan Zahl og Finn Våga. FOTO: Ronald Eliassen Hole 

 


«JUNIPER»: Ekteparet Kelley Benham French og Tom French fortalte om datteren Juniper, som ble født for tidlig. FOTO: Ronald Eliassen Hole

 


«SPÅR»: Svenske Martin Johnson har kombinert true crime og fortellende journalistikk i podcasten Spår. FOTO: Ronald Eliassen Hole

 


COACHING: Kelley Benham French delte sine beste coaching-tips til deltakerne. FOTO: Ronald Eliassen Hole

 


GRAVEJOURNALIST: “Go to the jungle, not to the zoo, sa Morten Frich. FOTO: Ronald Eliassen Hole

 


«FAKTA FALMER, HISTORIER HUSKES»: Amy O’Leary, sjefsredaktør i Upworthy, holdt to sesjoner på konferansen. FOTO: Ronald Eliassen Hole

 

FORTELLERSTEMMEN: Mark Kramer ser på fortellerstemmen som sentral i storytelling. FOTO: Ronald Eliassen Hole 

 

KARRIERE: Catarina Fernandes Martins fortalte om veien til en karriere som fortellende journalist og internasjonal reporter. FOTO: Ronald Eliassen Hole 

 

«DE KREVENDE KILDENE»: Mona Grivi Norman (avbildet) og Synnøve Åsebø delte sine erfaringer fra et krevende etisk landskap FOTO: Ronald Eliassen Hole 

 

VANT ÅRETS BILDE: DN-fotograf Aleksander Nordahl fortalte hvordan han arbeidet i krigsherjede Aleppo i Syria. FOTO: Ronald Eliassen Hole 

 

«GUTTEN I PLASTPOSEN»: Dagbladets Bernt Jakob Oksnes erobret leserne i Norge – og verden – med sin historie om en baby funnet i en plastpose. FOTO: Ronald Eliassen Hole